Запис на прийом

Лазери в офтальмології | Оптимал

Лазери в офтальмології

Широке застосування лазерної техніки в офтальмології обумовлено можливістю світлового випромінювання досягати більшості структур очі. Монохроматичність і когерентність лазерного випромінювання дозволяють вибірково і локально впливати на різні тканини ока.

Видиме світлове випромінювання (400-750 nm) і прилеглі ділянки ультрафіолетового та інфрачервоного спектра (325-400, 750-1800 nm) проникають до очного дна. Решта світлове випромінювання поглинається поверхневими шарами рогівки і кон’юнктиви. Завдяки цьому лазери з різними довжинами хвиль активно використовують офтальмологи всього світу.

Виділяють такі основні механізми впливу лазерного випромінювання на тканини ока:

    • фотохімічний, що полягає в прискоренні хімічних реакцій;
    • термічний, що забезпечує коагуляцію білків;
    • фотомеханічний, що викликає ефект закипання води.

С.Н.Фёдоров з співавторами (1990) виділили наступні напрямки використання лазерів в офтальмології:

1. Лазеркоагуляція. В основі – короткочасне термічне пошкодження тканин ока. Ця методика включає лазеркоагуляцию судин рогівки, лазеркоагуляцию райдужки, сітківки, трабекулопластике, а також вплив на рогівку інфрачервоним випромінюванням (1540-2900 nm), яке поглинається стромой, з метою зміни рефракції.

2. Фотодеструкція (фотодісцізія). Завдяки створенню високої пікової потужності відбувається розсічення тканин. В основі лежить електрооптичний “пробою” тканини, що виникає внаслідок вивільнення великого обсягу енергії в обмеженому обсязі. При цьому в точці впливу лазерного випромінювання утворюється плазма, яка абсорбує всю енергію і призводить до утворення ударної хвилі і мікро розриву тканини.

3. Фотопарунання і фотоінцізія. Ефект полягає в тривалому тепловій дії з випаровуванням тканини. З цією метою використовується інфрачервоний вуглекислотний лазер (10600 nm) для видалення поверхневих утворень кон’юнктиви і повік.

4. Фотоабляція (фотодекомпозіція). Полягає в дозованому послойном видаленні біологічних тканин. Мова йде про ексимерних лазерах, що працюють в жорсткому ультрафіолетовому діапазоні (193 nm). Область використання – рефракційна хірургія, лікування дистрофічних змін рогівки з помутніннями, запальних захворювань рогівки, лікування птерігіума і глаукоми.

5. Лазерстімуляція. З цією метою в офтальмології використовується низкоинтенсивное червоне випромінювання. Клінічні дослідження показали, що при взаємодії лазерного випромінювання з різними тканинами, в результаті складних фотохімічних процесів спостерігається протизапальний, десенсибілізуючий, що розсмоктує ефект. Крім того, лазерне випромінювання може надавати стимулюючий вплив на процеси репарації, трофіку і захисно-пристосувальні реакції, покращує функціональний стан судинної системи. Лазерстімуляція в офтальмології може застосовуватися в комплексному лікуванні увеїт, склерітов, кератитів, ексудативних процесів в передній камері, гемофтальм, помутнінь склоподібного тіла, преретінальних крововиливів, амбліопії, післяопераційних втручань, опіків, ерозій рогівки, при епітеліально-ендотеліальної дистрофії рогівки, деяких видах ретино- і макулопатіі.

Протипоказаннями до застосування низькоінтенсивного лазерного випромінювання (НИЛИ) є увеїти туберкульозної етіології, гіпертонічна хвороба в стадії загострення, крововиливу терміном давності менше 6 днів.

Перші чотири напрямки відносяться до хірургічних, а лазерстімуляція до терапевтичних методів лікування.

Пошук

+