Запис на прийом

Кожен може повернути хороший зір | Оптимал

Кожен може повернути хороший зір

image Згідно зі статистикою, в СНД – близько 50 мільйонів короткозорих людей. А в усьому світі кожен третій – погано бачить.
Не вірте рекламі, що обіцяє все і відразу вилікувати за кілька сеансів. Щоб зіпсувати зір, ви працювали не один рік. Саме ви, а не доктор повинні наполегливо працювати для його виправлення. Здоров’я треба заслужити.
Турбота про зір повинна починатися з відновлення загального здоров’я, а також – з очної гігієни та тренування очей.
“Домашня аптека” розпочинає серію публікацій про класичних і новітніх методиках, що застосовуються у світовій офтальмології. Це комплекси вправ, сонячних ванн, масажу, обмивання, розтирання, розслаблення і т.д.
Ви дізнаєтеся про секрети різних часів і народів, в тому числі – японських ніндзя, індійських йогів, даоських майстрів.
Сьогодні піде мова про гігієну очей, спеціальних вправах, запропонованих хатха-йогою, а також про слов’янської методикою поліпшення зору.

ВАЖКО ДИВИТИСЯ В ОДНУ ТОЧКУ
Щоб зрозуміти, як краще тренувати зір, давайте згадаємо, як влаштовані наші очі.
Широкий діапазон нормального зору людини забезпечують дванадцять м’язів, синхронно обертають зіниці, а також очний кришталик (лінза очі), здатний змінювати свою форму: якщо дивитися на ближній предмет, він стає опуклим, а якщо – вдалину, то кришталик буде плоским.
Здатність кришталика змінювати свою форму називається акомодацією.
Вдалину обидва ока дивляться практично паралельно, а при ближньому зорі м’язи зводять очі так, що вони сходяться в одну точку, яку ми хочемо побачити.
Подібне зведення зіниць називається конвергенцією.
Чим ближче розглянута точка, тим більша напруга в очних м’язах. І чим частіше ми дивимося на близькі предмети, тим тренированнее стають ці м’язи. Вони постійно прагнуть наблизити точку зору, як би привчають нас дивитися тільки на близькі предмети.
Так що книгу можна було б читати, тримаючи її у витягнутій руці. Але мозкові центри під впливом конвергируют м’язів привчили нас до стереотипу близького читання. Тому ми кладемо книгу перед собою і низько схиляємося над нею.

 

ЯКЕ ЯБЛУКО ГІРШЕ БАЧИТЬ
Короткозорим людям заважають дивитися вдалину надмірно розвинені конвергірующіе м’язи. Кришталик ока так довго має опуклу форму, що втрачає здатність ставати плоским. Тому у всіх короткозорих очне яблуко витягнуто тому, а зображення лягає не на сітківку, а перед нею. І все вилучені предмети мають розмиті обриси.
З цією бідою можна, звичайно, боротися за допомогою окулярів – вони фокусують зображення точно на сітківку, предмети видно тепер чітко.
Однак з очного кришталика і м’язів напруга все одно не знімається. Вони знову працюють на межі. Короткозорість прогресує.
Доводиться купувати нові, більш сильні окуляри, які, в свою чергу, дають нову навантаження на очі. І цей процес здається нескінченним.
Якщо у вас або вашої дитини проблеми із зором (короткозорість або далекозорість, косоокість або амбліопія, астигматизм) і ви не хочете з цим миритися, будьте впевнені – все в ваших руках.
Але врахуйте, якщо зір порушувалося повільно, то і відновлюватися воно буде повільно. Ми говоримо не про хірургічної, лазерної або контактної корекції, а про відновлення вашого власного нормального зору природним шляхом.

 

НЕ БИЙТЕ КНИГОЮ ПО ОЧАХ
Найбільше страждають від короткозорості в Японії. Пов’язано це з тим, що ієрогліфи важче сприймати, ніж літери. А при читанні очі надовго фіксуються на коротку відстань, що і псує у багатьох зір.
Щоб зняти зайву напругу в очах, неминучою при великій розумового навантаження, необхідно кожні 3-4 години перемикати зір:
· Дивіться удалину 5-10 хвилин,
· Закрийте очі для відпочинку на 1-2 хвилини,
· Потім виконайте 4-5 простих вправ, які залучають до роботи великі групи м’язів. Ви можете виконати будь-які вправи для м’язів очей, шиї, спини, плечового пояса.
Для дітей рекомендації ті ж, але перерви потрібно робити частіше і триваліше: дітям 12-14 років кожні 45 хвилин, а в 15-17 років – щогодини, перерва має тривати не менше 15 хвилин.
Радимо скористатися також вправами з йоговской або старовинної слов’янської медицини, про які ми розповідаємо в цьому огляді. Ви відразу відчуєте, як отхлинет втому.
Поради лікаря
· Не читайте плохо освещенный или нечетко напечатанный текст. Это заставляет чрезмерно приближать глаза к книге, что ведет к чрезмерному утомлению глаз, усталости мышц шеи и спины.
· Для освещения рабочего места используйте люминесцентные лампы. Большое преимущество “дневного света” состоит в том, что излучение таких ламп гораздо ближе к спектру естественного солнечного света, чем у ламп накаливания.
· Не читайте лежа. В таком положении трудно обеспечить правильное освещение книги, следовательно, работа глаз еще более затрудняется;
· Читать в автобусе или в машине тоже вредно, так как вибрация постоянно меняет расстояние от глаз до книги, что вызывает излишнее напряжение и утомление глаз. Ни в коем случае нельзя читать и во время ходьбы.

 

БЛАКИТНІ ЕКРАНИ ПСУЮТЬ ЗІР
Сьогодні дисплеї і телевізори постійно присутні в житті більшої частини людства.
Зоровестомлення при цьому відзначається у абсолютної більшості людей. Для його зменшення застосовуються різні методи: включення світла в кімнаті, колірна плівка на екрані, спеціальна обкантовує екран матова цветосветовая рамка і т.д.
Однак до сих пір зоровестомлення продовжує залишатися серйозним чинником, що обмежує час роботи за комп’ютером.
Поради лікаря
· Якщо ви маєте намір купити монітор, то радимо дотримати наступні умови:
– розмір монітора повинен бути не менше 15 дюймів;
– екран вибирайте як можна більш плоский;
– дозвіл картинки (розмір робочого зерна на екрані) має бути якомога менше – 0,25 мм або менше;
– частота горизонтальної та вертикальної розгортки екрану повинна бути якомога більш високою;
– регулювання кольору повинна мати достатній діапазон;
– обов’язково посидьте деякий час перед обраним монітором, ваші суб’єктивні відчуття дуже важливі, т. К. Навіть самий хороший з точки зору технічних показників монітор може погано сприйматися вашими очима.
· Постарайтеся, розташувати екран дисплея трохи вище рівня ваших очей. Це створить “розвантаження” тих груп окологлазних м’язів, які найбільш напружені при звичайному напрямку погляду – вниз або вперед.
· Через кожні 40-45 хвилин роботи за комп’ютером необхідно перериватися, як і при читанні.

 

ІНДІЙСЬКІ ЙОГИ ЛІКУЮТЬ ОЧІ, ДИВЛЯЧИСЬ НА СОНЦЕ, ЗІРКИ І МІСЯЦЬ
Для поліпшення зору з давніх часів використовували споглядання сонця і місяця, що набагато ефективніше впливало на очі, ніж просте спостереження горизонту.
Немає світла, рівного за інтенсивністю сонячного. Сонячні промені пожвавлюють зір, прискорюють циркуляцію крові, нейтралізують інфекції, вбиваючи мікроби.
Дивитися на сонце треба вранці, коли воно не вкрите хмарами, очима, широко відкритими, але ослабленими – ненапруженими – настільки довго, як можливо або поки на очах не з’являться сльози.
Найкраще цю вправу виконувати на сході або заході. Люди з хворими очима повинні розташуватися так, щоб дивитися в напрямку сонця, а не на саме сонце. Згодом вони будуть дивитися безпосередньо на сонці без незручностей і сліз, але не слід дивитися на сонце опівдні.
Споглядання сонця має вводитися поступово, починаючи з 1-2 хвилин і до 10 хвилин в якості межі. Це може значно поліпшити зору.
За кордоном таким чином успішно лікують такі захворювання, як кон’юнктиви, трахоми, астигматизм, короткозорість і далекозорість, гіперметропія.
Втома очей від денної роботи за письмовим столом, у верстата, за конвеєром добре знімається спогляданням місяця і зірок, що знаходяться під кутом 45 градусів або менше. Ця процедура досить проста, але на рідкість ефективна.

 

ХАТХА-ЙОГА РАДИТЬ ЗАКРИТИ ОЧІ І ВІДЧУТИ СЕБЕ ЙОГОЮ
Вправи, що рекомендуються хатха-йогою найкраще проводити з закритими очима з метою збереження енергії і використання її резерву для саморегуляції організму.
1. ЦЕНТРАЛЬНА ФІКСАЦІЯ: сфокусуйте очі на предметі, розташованому далеко або поблизу, протягом приблизно однієї хвилини. Очі тримаєте нормально відкритими, але не кліпаючи, поки не почнуть текти сльози.
Відстань до предмета – не менше 48 см, поза – зручна, розслаблена.
Погляд можна фіксувати, наприклад, на язичку палаючої свічки або на чорному кружку, приколоти до стіни. Чим менше предмет для фіксації – тим краще.
Після декількох місяців, протягом яких ви освоювали центральну фіксацію, можна переходити до споглядання чистої води.
Налийте воду в красиву вазу і близько 10 хвилин споглядайте центр її віддзеркалення від звичайного світла. Вазу треба розташувати так, щоб фокус відображення був в центрі тарілки, споглядати слід цю блискучу поверхню.
Центральну фіксацію на водному відображенні, на вогняному язичку свічки ще стародавні йоги розглядали як заспокійливу для очей.
Могутнім предметом центральної фіксації є споглядання різних предметів природи, таких, як вода або небо. Якщо є спокійна заводь з блискучою дзеркальною поверхнею відбитого природного світла, не втрачайте можливості спокійно посидіти і подивитися на водну гладь.
2. СПОГЛЯДАННЯ НОСА. Сядьте зручніше, розслабтеся, шию тримайте прямо і фіксуйте очима кінчик свого носа. Споглядайте його 1-2 хвилини, а потім закрийте очі. Повторіть цю вправу 2-3 рази. Після виконання цієї серії закрийте очі для відпочинку.
3. СПОГЛЯДАННЯ БРІВ. Після хвилинного відпочинку з закритими очима фіксуйте свій погляд на точці між брів. Утримуйте так хвилину або дві. Закрийте очі для відпочинку.
4. СПОГЛЯДАННЯ ПРАВОГО ПЛЕЧА. Тримайте тіло прямо, шию і голову твердо. Фіксуйте очі на кінці вашого правого плеча. Залишайтеся так 1-2 хвилини. Потім закрийте очі для відпочинку.
5. СПОГЛЯДАННЯ ЛІВОГО ПЛЕЧА. Так само, як і правого. Корисно комбінування всіх чотирьох вправ в одне. Виконання їх підсилює м’язи очного яблука, підсилює природну фіксацію і акомодацію.

 

МАСАЖ ОЧЕЙ
Гарне вплив на циркуляцію крові і на нерви надає погладжування закритих очей, вібрація, натиск, масаж долонею і легке розминання.
Найбільш поширений прийом масажу двома пальцями – вказівним і середнім – у вигляді восьмиобразного руху. По нижньому краю ока рух до носа, по верхньому краю очі – над бровами. Такий рух повторюється 8-16 разів.

 

ППРОМИВАННЯ ОЧЕЙ
Холодна вода добре стимулює органи зору. Після м’язових вправ можна занурити обличчя в холодну воду 3-4 рази на 3-4 секунди, або, взявши воду в долоні, кидати її кілька разів в розплющені очі.
Ніколи не втрачайте можливості контакту очей з одного чистою холодною водою на відпочинку – у струмочка, джерела, у гірської річки, біля водоспаду.

 

СЛОВ’ЯНСЬКА МЕТОДИКА ПОЛІПШЕННЯ ЗОРУ
ОБЕРТАННЯ ОЧИМА

Ще в давні гімнастичні системи входили вправи у вигляді різноманітних рухів очима, що активізують кровообіг в області очей і мозку.
Після цих вправ люди почували себе значно бадьоріше, особливо добре вони знімають розумове стомлення. В основі такого полегшення – взаємний зв’язок між окоруховим нервом і нервовими клітинами судин мозку.
Ці вправи допомагають також зміцнити окологлазние м’язи, зберегти пружність шкіри століття, затримати її старіння.
Ось кілька вправ:
1. Щільно закривати і широко відкривати очі 5-6 разів підряд з інтервалом 30 секунд.
2. Подивитися вгору, вниз, вправо, вліво, не повертаючи голови.
3. Вирощують очима по колу: вниз, вправо, вгору, вліво і у зворотному напрямку.
Вправи виконуйте сидячи, повторюючи кожне 3-4 рази з інтервалом 1-2 хвилини. Загальна тривалість занять 10-15 хвилин. Вправи 2 і 3 рекомендується робити не тільки з відкритими, але і з закритими очима.

 

КОМПЛЕКС ДЛЯ ВТОМЛЕНИХ ОЧЕЙ
1. Виконується сидячи. Міцно заплющити очі на 3-5 секунд, а потім відкрити їх на 3-5 секунд. Повторити 6-8 разів. Вправа зміцнює м’язи повік, сприяє поліпшенню кровообігу і розслабленню м’язів очей.
2. Виконується сидячи. Швидкі моргання протягом 1-2 хвилин. Сприяє покращенню кровообігу.
3. Виконується стоячи. 1 – дивитися прямо перед собою 2-3 секунди; 2 – поставити палець руки на відстані 25-30 см від очей; 3 – перевести погляд на кінчик пальця і дивитися на нього 3-5 секунд, 4 – опустити руку. Повторити 10-12 разів. Знижує стомлення очей, полегшує зорову роботу на близькій відстані. Ті, хто користується окулярами або лінзами, виконують цю вправу, не знімаючи їх.
4. Виконується сидячи. 1 – закрити повіки; 2 – масажувати їх круговими рухами пальця протягом 1 хвилини. Розслаблює м’язи і покращує кровообіг.
5. Виконується сидячи. 1 – трьома пальцями кожної руки легко натиснути на верхню повіку; 2 – через 1-2 секунди зняти пальці з століття. Повторити 3-4 рази. Покращує циркуляцію внутрішньоочної рідини.

Клініка Оптимал завжди піклується про ваші очі!

Запишіться на консультацію за телефонами 0 800 33-15-40, 097 369-71-05 або скористайтеся замовленням зворотного дзвінка, натиснувши на кнопку в правому нижньому кутку.


Пошук

+