Запис на прийом

Вікова макулярна дегенерація (ВМД) | Оптимал

Вікова макулярна дегенерація (ВМД)

Вікова макулярна дегенерація (ВМД) являє собою захворювання в області макули – зони сітківки, яка відповідає за гострий і центральний зір, а також за чіткість видимих предметів. Захворювання проявляється зниженням зору на різних відстанях, особливо зблизька.  На ранніх етапах захворювання пацієнти відчувають викривлення зображень зблизька, зміну їх форми, появу ефекту туману, зниження чіткості навколишніх об’єктів, спотворення їх текстури або погіршення сприйняття кольорів. В результаті цього людина втрачає здатність до повноцінного читання, перегляду телевізора або водіння автомобіля.

Це захворювання надзвичайно поширене серед людей похилого віку і розглядається як патологія зі спадковою схильністю, що є досить серйозною проблемою та у важких випадках на пізніх стадіях розвитку захворювання призводить навіть до сліпоти.

Існують певні провокаційні чинники, що можуть підвищити ризик виникнення цього захворювання, а саме:

  • Стать, жінки більш схильні до розвитку цього захворювання;
  • Етнічна приналежність;
  • Наявність ВМД у родичів;
  • Підвищена маса тіла;
  • Куріння;
  • Наявність гіпертонічної хвороби;
  • Підвищений рівень холестерину в крові;
  • Атеросклероз.

Дана патологія перебігає за 2-ома різними формами як «суха» або «волога» форма. У свою чергу «суха» форма може переходити у «вологу».

У нашому центрі зору «Оптимал» є всі необхідні прилади для виявлення цієї патології. Для початку ми запропонуємо Вам заповнити спеціальну анкету під назвою STARS, що дозволяє запідозрити захворювання та оцінити фактори ризику прогресування цієї патології.

Далі Ви отримаєте всі базові методи обстеження: перевіримо гостроту зору вдалину та зблизька, виміряємо оптичні показники Вашого зору (авторефрактометрія), оглянемо Ваші очі за допомогою спеціального прилада «мікроскопа» (біомікроскопія), виміряємо внутрішньоочний тиск.

Наступним кроком буде перевірка вашого зору за допомогою тесту Амслера. Далі ми оглянемо Вам очне дно, де безпосередньо проявляється патологія. Принципово важливо виконати фотографування очного дна (фундус), щоб простежити подальші зміни очного дна при наступних Ваших візитах для оцінки прогресування хвороби, при цьому Ви самостійно переконаєтесь про наявну патологію, оскільки наш лікар продемонструє ці зміни на фото Вашого очного дна.

Останнім і найбільш важливим кроком в діагностиці даного захворювання буде більш глибинне обстеження сітківки Ваших очей, що дозволить виявити навіть непомітні оком початкові зміни. Даний метод обстеження має назву ОКТ – оптична когерентна томографія сітківки з додатковими функціями ангіографії – прижиттєвому обстеженні судин сітківки всередині ока. Цей прилад сканує Ваше око зсередини та демонструє навіть початкові відхилення від норми.

Підсумовуючи результати всіх перерахованих методів обстеження наші лікарі зроблять компетентні заключення та запропонують Вам найсучасніше лікування за світовими стандартами.

З повагою, колектив центру зору «Оптимал».

Клініка Оптимал завжди піклується про ваші очі!

Запишіться на консультацію за телефонами 0 800 33-15-40, 097 369-71-05 або скористайтеся замовленням зворотного дзвінка, натиснувши на кнопку в правому нижньому кутку.


Пошук

+